התערוכה נפתחה בסוף 2019 במוזיאון לח"י ברחוב אברהם שטרן 8 בתל אביב וכוללת גם את תערוכת שרוליק "יליד ארץ חלומותי".

קריקטוריסט במחתרת

״שיר״ = דוש (קריאל גרדוש)

אוצרת: דניאלה סנטו – גרדוש

מי היה חבר לח״י המסתורי, צייר הקריקטורות של עיתוני המחתרת, שהזדהה בכינוי ״שיר״?

בזמנים ההם – רק מעט יודעי דבר היו שותפי סוד…

לפניכם מוצג מבחר מיצירותיו של ״שיר״, הלא הוא – דוש, הקריקטוריסט הנודע, חלוץ הקריקטורה הפוליטית היומית בישראל ויוצר ״שרוליק״, הצבר עם כובע הטמבל והסנדלים, סמל המדינה שהפך לאייקון לאומי.

דרכו המקצועית של דוש, שלימים העלתה אותו לפסגות של השפעה ציבורית ולהיותו אחד ממעצבי התרבות הישראלית, החלה בנסיבות לא צפויות, בארגון מחתרת לח״י.

קרל גרדוש, יליד הונגריה וניצול שואה, הגיע עם אשתו שושנה לפריס ב־1946 ושניהם הצטרפו לפעילות תא לח״י שבמקום. אנשי המחתרת גילו את כישרון הרישום של גרדוש

שהיה לגביו תחביב בלבד (חלומו היה להיות סופר ועיתונאי) והטילו עליו לאייר את חומרי ההסברה של הארגון ולצייר קריקטורות בביטאון ״המעש״. הקריקטורות שייצר, בתחילה בעילום שם, נשלחו לארץ, וביטאון ״המעש״ הודבק באישון ליל על קירות בתים ואף הופץ בסתר.

בתחילת 1948 עלו גרדוש ואשתו ארצה, והוא המשיך לצייר קריקטורות ב״המעש״ ולאחר מכן ביומון לח״י ״מברק״, עליהן חתם בכינוי: ״שיר״. בנוסף, בחודשים הסוערים של מלחמת העצמאות, יצר טורים מאוירים מהווי התקופה.

ב־17 בספטמבר 1948  התנקשו אנשי לח״י בחייו של מתווך מטעם האו״ם, הרוזן השבדי ברנדוט. עקב כך נסגר עיתון ״מברק״ על ידי הממשלה, ורבים מחברי לח״י, ביניהם דוש, נכלאו במשטרת יפו ולאחר מכן בכלא עכו. בשנת 1949 חזר ״המעש״ להופיע כעיתון מפלגת ״הלוחמים״ שהוקמה על ידי יוצאי לח״י, ו״שיר״ המשיך לפרסם בו קריקטורות ואיורים.

אוסף הקריקטורות, הרישומים והכתבים המוצגים מתמקד במאבק הישוב העברי לחרות ולעצמאות  ובתגובת לח״י לאירועי התקופה בין השנים .1948-1946

לאצור תצוגה זו, כבתו של דוש, היא זכות גדולה עבורי והעניקה לי הזדמנות לקחת חלק בשימור מורשת לח״י באמצעות פעילותם של מוזיאון לח״י ומשרד הביטחון.

קריקטוריסט1 קריקטוריסט2 קריקטוריסט3

יונתךן מנגן בתערוכת לחי